Browin Blog - Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Jak wykorzystać owoce z nalewek?

2021-10-14

Macie nalewkę i zastanawiacie się, jak wykorzystać owoce użyte do jej przygotowania? Ten wpis pomoże Wam znaleźć rozwiązanie. Domowe nalewki... — któż nie docenia smaku i aromatu owoców skrytych w butelkach pod powierzchnią tego trunku? Rzesza miłośników nalewek wciąż się powiększa; coraz popularniejsze jest również samodzielne przetwarzanie zebranych czy zakupionych owoców właśnie w nalewki. Kieliszek tego trunku idealnie podkreśla każde spotkanie w rodzinnym lub przyjacielskim gronie. Zamiłowanie do tego, co domowe, smaczne i korzystne dla naszego dobrego samopoczucia sprawia, że coraz powszechniej doceniane są także zdrowotne właściwości nalewek, oczywiście pitych w "leczniczych" dawkach. Rośnie również świadomość, że wyrób nalewek - jak wszystkie działania związane z przetwarzaniem zebranych darów przyrody - świetnie wpisuje się w ekologiczny tryb życia i pozwala uniknąć marnowania owoców, zwłaszcza sezonowych. Podzielimy się więc z Wami kilkoma pomysłami na to, jak można wykorzystać nalewkowe owoce, nie zmiażdżone po maceracji.


Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Trunki na owocach z nalewki

Swój wywód musimy rozpocząć od podzielenia owoców pozostałych po nalewce na owoce twarde i owoce miękkie. Najłatwiej będzie Wam bowiem przetworzyć grupę drugą, w skład której wejdą m.in. truskawki, jagody, czereśnie, wiśnie, maliny itp. Wiele osób nie wie, że po odlaniu mocniejszego alkoholu owoce można zalać jeszcze raz, nie tylko wódką, ale również alkoholem niskoprocentowym, np. białym winem. W ten sposób uzyskacie lekko owocowe wino.



Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Owoce z nalewek jako deser

Jednym z ciekawych sposobów na wykorzystanie owoców nasączonych alkoholem jest zrobienie z ich udziałem deserów. Wymieszane z budyniem i galaretką idealnie sprawdzą się jako warstwa do ciast. "Pijane" owoce szczególnie nadają się do tortów, ciast z kremami i bitą śmietaną. Miękkie owoce zasypane cukrem możecie również użyć do zrobienia słodkiego czekoladowego fondue lub czekoladowych pralin. Wiśnie dadzą się również wykorzystać jako świetny dodatek do grzańca lub lodów.


Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Dżemy z owoców po nalewce

Macie dużą ilość owoców i nie udaje Wam się zjeść ich w postaci deseru? Wykorzystajcie je do zrobienia dżemu lub konfitury. Świetnie sprawdzi się tutaj np. pigwa. Konfiturę z niej możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do zimowych herbat, jak i do mięs. Przetwory wykonane w ten sposób z owoców aronii również z powodzeniem wykorzystacie w swojej kuchni, np. jako wzbogacający smak dodatek do ciast, serów czy domowych pasztetów.


Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Suszone owoce z nalewki

Kolejnym rozwiązaniem jest wysuszenie owoców i otrzymanie dzięki temu chrupiącej przekąski w postaci chipsów. Tak przygotowane owoce na pewno urozmaicą Wam niejeden wieczór z ulubioną książką lub serialem - podobnie jak sama nalewka:)



Jak wykorzystać owoce z nalewek?

Przeciery i sosy z owoców z nalewki

Przetarte przez sito owoce stworzą niezbyt apetyczną papkę. Nie zniechęcajcie się jednak, bo dodając do niej miodu, uzyskacie niepowtarzalny w smaku sos, którym możecie polać naleśniki, gofry i lodowe desery! Owoce wyciśnięte w sokowirówce pozwolą Wam zaś na przygotowanie sosu o gęstszej konsystencji, który sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub jako podstawa do innych sosów. Uwaga! W tym przypadku możecie zmieszać ze sobą owoce z różnych nalewek i uzyskać sos wieloowocowy! Spróbujcie również wykonać sos z malin lub białej porzeczki.


Czy owoce z nalewki można mrozić?

Oczywiście! Jeśli nie znajdujecie czasu na przygotowywanie przetworów albo bieżącą konsumpcję, wystarczy te owoce przechować w zamrażalniku i wykorzystać w późniejszym czasie. Najważniejsze, by zadbać o to, aby owoce się nie zmarnowały - nasza planeta będzie Wam za to wdzięczna!



...bo domowe jest lepsze!