Browin Blog - Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

2022-10-06
ulubione

Latem chętniej sięgamy po odświeżające, kwaśne smaki. Kisimy młode ogórki, kupujemy i zjadamy młodą kiszoną kapustę, licząc, że uzupełnimy niedobory witaminy C oraz zadbamy o nasze jelita i odporność. Kwaśny smak nie będzie jednak służył każdemu i właśnie z tego tekstu dowiesz się, kiedy warto jeść kiszonki, a kiedy trzeba je ograniczać lub wykluczyć z diety. 

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

Kiszone warzywa – właściwości

Kapusta kiszona i ogórki to tradycyjne polskie kiszonki obecne na naszych stołach od setek lat. Od dawna wiadomo także, że mają one mnóstwo właściwości zdrowotnych. Najważniejszymi zaletami kiszonek i innej żywności fermentowanej są:

  • zdolność do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika, 
  • obecność żywych bakterii kwasu mlekowego, które kolonizują jelita oraz dostarczają wysokodostępnych metabolitów niezbędnych dla naszego organizmu (m.in. witamin, kwasu mlekowego i innych kwasów organicznych),
  • korzystny wpływ na układ krążenia i przemianę materii (poprzez obniżanie poziomu cholesterolu), układ nerwowy (dzięki zawartości witamin B3 i PP) oraz układ odpornościowy.

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

Żywność fermentowana powinna znajdować się w codziennym menu w postaci nabiału (np. kefiru lub jogurtu naturalnego), kiszonek owocowych lub warzywnych, ale także napojów fermentowanych, np. herbaty, kombuchy. Poszczególne kiszonki mogą mieć bardzo specyficzne właściwości. Przykładem są m.in. kiszone buraki (przepis na nie znajdziesz tutaj. Te warzywa są szczególnie wskazane przy problemach z krwiotworzeniem i osłabieniem organizmu. Kiszone warzywa zawierają niewiele kalorii, zatem są istotnym elementem diet redukcyjnych. Kiszona papryka i inne warzywa, takie jak cukinia, pomidory czy rzodkiewki, to doskonałe samodzielne przekąski, ale także dodatki do sałatek i dań głównych. Przykładowe przepisy znajdziesz tutaj.

Kiszonki to bardzo dobry naturalny probiotyk dla dzieci, który jednak należy stosować z pewną dozą ostrożności. Ze względu na obecność kwasów, a także histaminy, żywność ta nie jest odpowiednia dla każdego. Intensywnie kwaśny smak może podrażniać żołądek oraz jelita, zwłaszcza u najmłodszych. Obecność histaminy z kolei może wzmagać reakcje alergiczne.

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

Domowe sposoby na refluks 

Refluks żołądka to choroba, która jest spotykana coraz częściej. Stres, nieprawidłowa dieta, nadwaga, a także zaburzenia snu powodują między innymi zmiany w pracy przewodu pokarmowego, co w przypadku refluksu objawia się nadmierną, uciążliwą kwasowością w żołądku. Refluks żołądkowy to jedno z tych schorzeń, które właściwie uniemożliwia spożywanie kiszonek. Istnieją jednak domowe sposoby na refluks. Spożywanie dobrze dopasowanych posiłków będzie pomagało w minimalizowaniu dokuczliwych objawów. Należą do nich ciepłe, lekkostrawne śniadania. Owsianka na refluks to jeden z moich ulubionych sposobów na łagodne pobudzenie żołądka do porannej pracy. Domowe, drożdżowe pieczywo również jest lekkostrawne i nie będzie powodowało nadkwaśności. Możesz skorzystać na przykład z tego przepisu. Siemię lniane bardzo wspomaga proces leczenia refluksu, zarówno jako dodatek do dań, jak i spożywane w postaci zaparzonych nasion. Pieczywa bezglutenowe, drożdżowe, także będą wspierały leczenie tego schorzenia. Informacje dotyczące tego, jakie mąki wykorzystać do bezglutenowych drożdżowych wypieków, znajdziesz tutajPrzy refluksie należy spożywać posiłki w miarę często, niezbyt duże, a przede wszystkim lekkostrawne.

Nietolerancja histaminy 

Jeśli masz alergie lub krótko po zjedzeniu posiłku pojawiają się takie objawy jak pokrzywka, skoki ciśnienia, czerwone plamy na skórze czy uczucie gorąca, to jest możliwe, że cierpisz na nietolerancję histaminy. Produkty bogate w histaminę to między innymi pomidory, szpinak, awokado, bakłażany, kiszonki, dojrzewające sery i wędliny, cytrusy, ryby, owoce morza, ocet oraz niektóre orzechy. Histamina jest między innymi wytwarzana przez bakterie podczas procesu fermentacji, dlatego żywność kiszona jest szczególnie bogata w ten związek. Nadmiar histaminy jest odpowiedzialny za objawy alergii i jedyną metodą na unikanie związanego z tym ryzyka jest rezygnacja z produktów, które histaminę zawierają. Dlatego też kiszonki nie są wskazane dla osób z tą nietolerancją.

Podsumowanie

Fermentacja żywności to doskonały sposób na podniesienie walorów zdrowotnych i smakowych naszej diety oraz uzupełnianie mikroelementów i witamin. Warto jednak pamiętać, że nawet najzdrowsze jedzenie nie musi być dobre dla każdego. Nadmiar - w przypadku kiszonek - może powodować szereg dolegliwości, dlatego warto stosować różne kiszone produkty i urozmaicać nimi dietę, ale zachowując umiar.  

Kiedy trzeba uważać na żywność fermentowaną, a kiedy szczególnie warto ją spożywać?

...bo domowe jest lepsze!