Browin Przepiśnik - Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

Wypieki

2023-12-01 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Któż nie uwielbia smaku miękkiego, drożdżowego ciasta z mokrym makowym nadzieniem pełnym kandyzowanej skórki pomarańczowej? Makowiec, bo o nim tu mowa, oblany lukrem lub czekoladą, to jedno z dań tradycyjnie pojawiających się na wigilijnym i świątecznym stole. Niezależnie od tego, czy w Twoim domu trafia on na stół podczas rodzinnej wigilijnej wieczerzy, czy podajesz go dopiero jako deser po obiedzie w pierwszy dzień Świąt — zadbaj o to, by jego smak Twoi domownicy i goście zapamiętali na długo! Przygotuj go własnoręcznie — to wcale nie jest trudne!

Przepis na domowy makowiec

Przygotowanie:

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko podgrzej, a gdy będzie letnie, rozmieszaj w nim 1 łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn "ruszy", połącz go z mąką, żółtkami, pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło roztop i wystudź, a następnie dodaj do ciasta, stopniowo je zagniatając. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt o długości ok. 29 cm. Grubość ciasta powinna wynosić ok. 3 mm.

Białka jajek ubij na sztywno. Do miski przełóż gotową masę makową z bakaliami. Uwaga! Jeśli masa jest zbyt mokra, możesz ją przesmażyć na odrobinie masła, w celu odparowania nadmiaru wody (musisz jednak pamiętać, by przed dodaniem do niej białek dobrze ją wystudzić!). Połącz masę z białkami. Wyłóż masę na rozwałkowany prostokąt ciasta, zostawiając ok. 2 cm wolnego ciasta od brzegu. Zawiń całość w roladę — końce sklej i podwiń pod spód. Gotowy makowiec przełóż na blachę lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Papier wcześniej wysmaruj olejem. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut, aż wierzch zrobi się złoto-brązowy. Możesz także piec w formie rzymskiej.
Po upieczeniu makowiec wystudź. Zimny makowiec możesz oblać lukrem. W tym celu cukier puder rozetrzyj w gorącej wodzie. Polej po cieście — opcjonalnie posyp wierzch makowca suchym makiem, startą skórką pomarańczową lub kandyzowanymi owocami.

Uwaga!
Jeśli chcesz przygotować kilka makowców — do zamrożenia - nie lukruj ich przed włożeniem do zamrażarki!


Makowiec świąteczny, który zawsze się uda!

...bo domowe jest lepsze!

forma rzymska

drożdże

makowiec

makowiec wigilijny

makowiec świąteczny

makowiec z bakaliami